dissabte, 27 de desembre del 2014

Taxonomia de Bloom

Què és?

Al 1956 Benjamin Bloom i els seus col·laboradors van crear una manera molt pràctica per tal d’organitzar i classificar les activitats educatives que s’anomena Taxonomia de Bloom.

Es van definir tres tipus de dominis organitzats de més simple a més complex:
- Cognitiu
- Afectiu
- Psicomotor

Al 2001 Lorin Anderson va modificar la taxonomia canviant els substantius que s’utilitzaven en un inici per verbs, ja que creia que els substantius no podin expressar amb totalment les accions del que es volia definir. 


Finalment al 2008 és va crear una nova modificació i ara l’anomenem “Taxonomia de Bloom per a l’era digital”.

Treball realitzat:

Aquí us deixo la graella que he realitzat juntament amb la Mireia Mateo enumerant les característiques i definicions de les eines que hem anat utilitzant i aprenent al llarg del curs. 

dimecres, 24 de desembre del 2014

Qüestions sobre la Viquipèdia i temes associats

Aquí us deixo una de les activitats que ens va demanar el nostre tutor de GTIC que l’he feta conjuntament amb la meva companya la Mireia Mateo.

Aquesta activitat consistia en respondre unes qüestions sobre la Viquipèdia en gran part i un cop finalitzada l’activitat penjar-ho al nostre blog.

La nostra presentació Google:

dimarts, 23 de desembre del 2014

Editant la Viquipèdia

Amb aquesta entrada dono per acaba la meva tasca de modificar l’entrada de la Viquipèdia segons el tema que jo havia escollit que és l’assetjament escolar. 

Procés:

Primer de tot he entrat a la pàgina de Viquipèdia per tal de crear-me un conte, seguidament he anat a la pàgina web de l’article que volia editar en el meu cas l’assetjament escolar.

Quan ja estem a l’article a la barra superior ens dona l’opció “modificar”, un cop hem fet clic ens dona l’opció de poder editar tot el que hi ha escrit en aquest article tant si volem afegir més informació com si en volem esborrar (podem afegir més apartats, afegir taulells, inserir imatges...).

Un cop he realitzat tots els canvis que he cregut convenients només he tingut que fer un clic al botó que apareix a la pàgina a la part superior que s’anomena “Desa la pàgina”.

Al meu article:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Assetjament_escolar
  • He corregit faltes d’ortografia i repeticions.
  • He afegit informació a la definició principal.
  • He fet més estètics alguns paràgrafs ja creats. 
  • He creat 2 apartats: 

1. Per  quins motius pot aparèixer l’assetjament escolar? 
2. Curs de prevenció de la violència i l'assetjament escolar.

Canvis:
Aquesta és la definició inicial:

                                                 I així és com ha quedat: 

Els dos nous apartats que he creat:

dimarts, 16 de desembre del 2014

Software lliure i propietari

Què és?

És el programari que és pot utilitzar, estudiar i modificar sense restriccions. 

Aquest programari es distribuït lliurement i gratuït si l’adquirim per Internet o a un baix cost si l’adquirim per CD, DVD, disquets etc.  

No hem de confondre el programari lliure amb el gratuït, ja que el segon inclou el seu codi de font en algunes ocasions, en canvi en el primer no s’asseguren els drets de modificacions i del programa.

El programari lliure igual que el seu nom indica ens dona les següents llibertats:

Llibertat 0: Llibertat de fer servir el programa amb qualsevol propòsit.

Llibertat 1: Llibertat d’estudiar com funciona el programa i modificar-lo, adaptant-lo a les teves necessita.

Llibertat 2: Llibertat de distribuir còpies del programa.

Llibertat 3: Llibertat de millorar el programa i fer públiques aquestes millores per a tothom, de manera que tota la comunitat en surti beneficiada. 

Els programaris privats en canvi, té privadesa en l’ús o modificació, o amb restriccions en la còpia i publicació de versions, modificades o sense modificar. Normalment, el seu codi font no està disponible, o bé n'està sota restriccions. Creative Commons seria l’exemple més clar d’això que hem parlat. 


diumenge, 14 de desembre del 2014

Booktrailer

Un Booktrailer és com el tràiler d’una pelicula però d’un llibre, és a dir un anunci per incitar al públic per a que compri i llegeixi el llibre. 

El meu Booktrailer va ser creat amb les meves companyes Sandra Ruíz, Natàlia Muñoz, Laura Nuñez i Mireia Mateo i l’hem fet sobre el llibre “Perdona si te llamo amor” de Federico Moccia. 

El nostre Booktrailer transmet els moments més impactants i més emocionants del llibre però sense desvelar el final per tal de que el públic tingui ganes de saber com acaba el llibre i el vulgui comprar. 

A continuació us deixo una presentació de google on s'explica el procés de creació del nostre Booktrailer.



El nostre Booktrailer:

dimecres, 10 de desembre del 2014

Comunicadors en xarxa

Aquest és un dels treballs encomanats pels tutors de COED i GTIC, el qual consistia en escollir un comunicador i informar-nos de totes aquelles pàgines web que estiguin relacionades amb ell o que siguin seves (twitter, facebook, blogs...). 

Aquest seguiment ha durat un mes per saber si és un bon comunicador o no, en el cas de les meves companyes, La Laura Nuñez, la Mireia Mateo, Victòria Patricia Marqués, Ana Román i jo vam escollir a la Pilar Rahola. 

Primer vàrem crear un Drive per tal fer un seguiment diari de tots els tuits i publicacions que anava fent i també hem anat seguint els debats o entrevistes que ha fet a la televisió.
Finalment per donar més informació sobre ella i organitzar-ho tot de manera més estructurada vam crear un Sites incorporant aquests Drive i donant més dades sobre aquesta comunicadora. 

Si feu un clic al següent linck podreu accedir al Sites: Pilar Rahola Sites

dilluns, 8 de desembre del 2014

Jamendo

Què és?

És una pàgina web musical on tothom pot descarregar-se la música de manera gratuïta que ha estat pujada pels propis artistes. Aquesta pàgina està sota la llicència de Creative Commons.

Per a que ens pot servir?

A mi personalment em pot servir per poder fer treballs o simplement per descarregar-nos música d’una manera legal, ja que molts cops anem directament a descarregar-nos música de programes que normalment són il·legals.

Si feu un clic al linck podreu anar directament a la pàgina:  Jamendo





dissabte, 6 de desembre del 2014

Twitter

Què és?

És un mitjà de comunicació molt famós i utilitzat, on podem trobar informació i continguts de tot tipus. Aquesta informació s’emet a través dels missatges que envien els usuaris i que s’anomenen tuits.  

Nosaltres podem seguir a tots aquells usuaris que ens aportin noticies que a nosaltres ens puguin interessar i cada cop que aquests creïn un nou tuit, a la nostra pàgina de perfil ens apareixeran aquestes noves actualitzacions.  

Els tuits es poden rebre des de diferents llocs: RSS, SMS, correu electrònic...

Si el tuit que envia una persona ens agrada els usuaris tenim l’opció de poder “retwitejar-lo” per tal de que ens aparegui a la nostra pàgina personal de Twitter o com altra opció podem donar-li a “favoritos”.

Aquí us deixo el meu Twitter per si voleu fer-li una ullada: Twitter

divendres, 5 de desembre del 2014

Flickr

Què és?

És una xarxa social totalment gratuïta que ens permet emmagatzemar, compartir i buscar vídeos i fotografies en línia. 
No cal que ens registrem per tal de poder utilitzar les fotografies o vídeos que estan penjats a la pàgina de Flicker en canvi per a que nosaltres puguem pujar-los si ens haurem de registrar. 

Un cop ens hem registrat se’ns crearà una pàgina pròpia com a usuaris on ens apareixeran tots els arxius que nosaltres pugem i també podrem afegir amics o coneguts que utilitzin aquest programa. 

Aquests arxius els podrem administrar amb facilitat podent etiquetar les nostres fotografies i podent comentar les dels altres usuaris. 

Com funciona?

Primer com és normal accedim a la pàgina web de Flickr i un cop allà anirem al buscador on posem el nom d’allò que ens interessi buscar i farem clic sota on apareix un botó que s’anomena:“busqueda abanzada”.

Ens apareixerà una altre pàgina on tindrem que fer un clic on ens diu que només volem arxius sota la llicència de Creative Commons li tornem a donar al botó de “buscar” i ens apareixeran totes les imatges relacionades amb allò que volíem i a partir d’aquí seleccionarem quina és la millor per a nosaltres. 



Per què ens és útil aquest programa?

Principalment pel fet de poder agafar qualsevol imatge i estar segurs de poder-la utilitzant de manera totalment legal ja que estaran sota la llicència de Creative Commons.



dimecres, 3 de desembre del 2014

Fluxogrames

Què són?

Els fluxogrames són eines molt semblants als mapes conceptuals amb els quals podem crear els nostres propis diagrames.

Jo he creat el meu fluxograma amb Gliffy una eina online, ja que podem crear-los amb formes geomètriques i fletxes, encara que només podem crear un màxim de cinc documents. 

Com es crea?

Cal que entrem a la pàgina web de Gliffy i només que li donem a la opció de provar aquesta eina de manera online. 

Llavors ens apareix un full quadriculat en el qual podrem anar utilitzar les formes geomètriques i connector que vulguem per crear el nostre propi fluxograma depenent del tema que vulguem representar. 

Un cop ja hem creat el nostre diagrama, si anem al nostre fitxet podrem exportar-lo i convertir el fluxograma en una imatge i així guardar-lo.

Seguidament us deixo el meu fluxograma proposat pel mestre de GTIC sobre com creuar el carrer a partir dels semafors:

dimarts, 2 de desembre del 2014

Wordle

Què és?

És una eina que també pot ser anomenada Núvol de paraules en el qual transmetem una informació destacant les paraules que nosaltres creiem que són més importants, és a dir les paraules clau. 

Com crear un núvol:

Un cop hem entrat a la pàgina només caldrà que escrivim el text que vulguem que constitueixi el nostre núvol. A partir d’aquí les paraules que volem que surtin més grans les escriurem més cops que les altres per tal de que quedin ressaltades. 

Un cop creat podrem redreçar les paraules depenent de si les volem per ordre alfabètic, per representació dins de la web si el col·loquem allà o per índex de popularitat. 

Aquí us deixo el meu Wordle que dona informació sobre la Pilar Rahola, que posteriorment s’ha utilitzat també per al treball de comunicadors en xarxa:


Padlet o Wallwisher

Què és i per a que ens pot servir?

És un programa d’internet amb el qual podem crear un suro a partir d’un tauler de color blanc i anar enganxant diferents continguts com poden ser fotografies, vídeos, notícies...

A nosaltres com a mestres ens podrà servir per poder fer fotos de les activitats realitzades a la classe amb els nens i poder-les compartir amb els pares per a que les vegin, també com un arxiu personal per apuntar el que tinguem que presentar a les classes, com a pissarra col·lavorativa per apuntar dates importants i altres continguts del nostre interès.

Com es crea?

Com a gairebé a tot arreu ens hem de registrar primer per poder-ne crear un, seguidament ens apareixerà aquesta mena de “suro” que he dit abans, i fent un doble clic sobre aquest ens apareixerà l’opció de pujar un dels continguts que he dit abans i podrem extreure’l d’internet o bé del nostre propi ordinador. Un cop fet això veurem que també poden inserir-hi un títol i text. 

El meu padlet:

El meu padlet va ser proposat pel meu tutor de GTIC, el qual consistia en pujar fotografies d’animals que no ens agradaria tenir a casa i a continuació us el deixo aquí per a que el pogueu veure:


dilluns, 1 de desembre del 2014

Mapes conceptuals

Què són?

Els mapes conceptuals van ser inventats per Joseph D. Novak i es poden definir com relacions de conceptes que van creant una xarxa. Aquets ens poden servir per organitzar aquests conceptes de manera ordenada i clara.

Com es creen?

Es parteix d’un concepte general que englobi a tots els altres, i a partir d’allà normalment amb fletxes anem enllaçant en diferents subapartats els conceptes secundaris.

En aquests mapes simplement es plasmen les idees clau del tema que vulguem tractar.

El meu mapa conceptual:

Jo per crear el meu mapa conceptual m’he basta en un text sobre un sopar de Nadal que ens va proporcionar el mestre de GTIC.
Per crear-lo he utilitzat la web de Bubbl.us, un programa per on crear mapes conceptuals online sense necessitat de descarregar-lo, i a més a més és molt senzill i molt fàcil d’entendre.
Un cop he acabat de crear el meu mapa només m’ha calgut exportar-lo en format de imatge JPG i en aquest cas penjar-lo al meu blog.
Amb aquesta web podem veure que tenim l’opció de compartir els nostres mapes mitjançant un codi HTML o l’URL o també hi ha la possibilitat d’imprimir-los. 

Text:

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja és gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fill, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda. 

Mapa conceptual:


Imatge: